Zielone warzywo

Zielone warzywo

Sympatyków szpinaku jest niewielu. W większości opinie o tym warzywie są negatywne. Wynikać to może z tego, że większość osób po prostu nie wie jak należy doprawić i z czym podać szpinak, aby był naprawdę smaczny.

Historia tego warzywa jest bardzo stara. Szpinak został sprowadzony z dawnej Persji przez Arabów.  Bogaty w żelazo oraz w całą masę niezbędnych mikroelementów stał się szybko popularny wśród tamtego społeczeństwa. Europa jednak odkryła go dopiero w XIX wieku. To właśnie wtedy szpinak został rozsławiony przez siostry zakonne, które napar z jego liści podawały osobom wycieńczonym czy anemicznym. Gdy potwierdzono jego właściwości zdrowotne, szpinak zyskał rozgłos również w Stanach Zjednoczonych. Najlepsze połączenie smakowe szpinak uzyskuje ze świeżym czosnkiem oraz odrobiną śmietany kremówki. Poleca się go szczególnie do naleśników, pierogów czy innych dań mącznych.

www.penisa.pl www.leczenie-grzybicy.pl www.candida-albicans.org